5.3

De implicaties

Het doemscenario↓Onze angst voor machines die de controle overnemen wordt sterk gevoed door Hollywood. Al bijna 100 jaar worden films gemaakt over superintelligence gone wrong. Door ontwikkelingen op het gebied van AI wordt technologie steeds meer autonoom, waardoor het steeds lastiger is om de gevolgen ervan in te schatten. We weten niet precies waar we bang voor moeten zijn, dus zijn we overal bang voor. >Hoofdstuk 1.1.2 van kwaadaardige technologieën die de mens tot slaaf maken, is in het scenario van ‘The Singularity is here’ grotendeels ongegrond gebleken. Door de ontstane monocultuur is de samenleving gelijkwaardiger en zijn maatschappelijke uitdagingen, zoals het klimaatprobleem, oorlogen en armoede bestreden. Welvaart is beter verdeeld en veiligheidsrisico’s zijn door intelligente systemen teruggebracht. In combinatie met het basisinkomen hebben we meer vrije tijd en is er meer ruimte voor zingeving.

Ondanks de grote voordelen van deze kennisgebaseerde samenleving is er veel onvrede. Objectieve besluiten zijn niet altijd in lijn met menselijke emoties. Daarbij zorgt de vergevorderde automatisering ervoor dat menselijk contact steeds kostbaarder is geworden, wat niet door iedereen bekostigd kan worden. Eenzaamheid is daardoor een van de grootste ziekten van deze tijd. Mensen voelen zich gevangen in het systeem en snakken naar autonomie. Mensen verwijderen de chips die bij hun geboorte onderhuids zijn geplaatst om van de radar te verdwijnen. Hierdoor ontstaan nieuwe communities van mensen die zonder invloed van het systeem proberen te leven. Zij hebben echter geen toegang tot faciliteiten en trekken zich terug in een primitief bestaan buiten de steden. Aangezien dit een illegale activiteit is, geeft dit ze de status van vogelvrij. Alle burgerlijke en publieke rechten worden de vogelvrijen ontnomen. Ze hebben niet langer een nationaliteit en kunnen geen aanspraak meer maken op bezit. Ze genieten niet langer van de bescherming van mensenrechten door het systeem. Hoewel ze hun autonomie terug geëist hebben, lijkt het erop dat ze juist buiten het systeem gevangen zitten.

De samenleving is met het scenario van ‘The Singularity is here’ op een pad van afhankelijkheid terecht gekomen. De situatie is onomkeerbaar. De mens is niet langer in staat om de complexiteit van de technologieën en besluitvorming te begrijpen. De samenleving is hierdoor niet langer door mensen te sturen. Hierdoor is zij voorgoed de controle verloren.

Early warning signals

Kunstmatige intelligentie gaat regeren (NRC, 2016)
—————————————————————————
De mens te boven; de komst van superintelligentie (Radboud Universiteit, 2019)
—————————————————————————
Robots kunnen over duizend jaar alles beter dan wij. Dat vinden deze experts geen rampscenario (Trouw, 2019)

5.3

De implicaties